Mäns våld mot kvinnor

Var femte kvinna har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Var femte kvinna har utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld av en partner. Det är siffror som Nationellt centrum för kvinnofrid presenterat och siffrorna är häpnadsväckande. De slår dessutom fast att de som utsatts för allvarligt våld i betydligt högre utsträckning har symptom som depression, riskbruk av alkohol och självskadebeteende någon gång i livet. Kvinnorna som utsätts har dessutom i större utsträckning fysiska symptom som huvudvärd, smärta i axlar eller nacke, yrsel eller återkommande tarmbesvär.

Inte nog med att hela livet i stunden förstörs för att en man (ja, det är statistiskt sätt oftast en man) slår sin flickvän, fru eller livskamrat, det är dessutom så att kvinnorna som drabbas får emotionella, finansiella och kroppsliga besvär även efter att de lyckats lämna relationen.

Efter att ha tvingats fly sitt hem, sitt sammanhang, ibland tillsammans med traumatiserade barn och om kvinnan har orken och turen att få igenom en rättsprocess slutar det ofta i straff som är ytterligare en snyting.

I juni skrev Gefle Dagsblad om en man i 60 års åldern som bröt mot kontaktförbud, skickade sms med sexuellt innehåll till exfrun samt hotade henne om hon polisanmälde. Det gjorde hon ändå och nu har mannen dömts till ett års fängelse.

Kungsbacka-Posten beskriver hur en man i 20-årsåldern från Kungsbacka döms till tio månaders fängelse för grov fridskränkning mot en ung kvinna.Under flera år har mannen hotat och misshandlat kvinnan. Han har även brutit mot kontaktförbudet flera gånger.

Det här är två exempel som faktiskt är rent utsagt pinsamma för rättsstaten Sverige. Mängdrabatt och för låga straff präglar brott som drabbar kvinnor. Män som slår ska straffas hårt.

Därför föreslår Moderaterna en rad olika förslag för straffskärpningar, fotboja i större utsträckning och obligatorisk häktning. Mäns våld mot kvinnor slutar nu. Rösta för maktskifte senast den 11 september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s