Majoriteten i Västerås försämrar för eleverna i gymnasieskolan

Skrev i förra veckan en artikel i VLT tillsammans med Liberalerna med anledning av majoritetens i Utbildning- och arbetsmarknadsnämndens verksamhetsbudget för 2018. I artikeln lyfter vi fram att man nyligen tagit en budget som inte är i balans. Fokuset på utveckling är bristande och vissa av gymnasieskolorna har en näst intill omöjlig uppgift att få ordning på sin ekonomi. Under mandatperioden har vi sett en hel del behjärtansvärda satsningar göras utan tanke på konsekvenserna för ekonomin och därmed också för den pedagogiska utvecklingen.

Se bara på de nya lokalerna för Tranellska gymnasiet. Ja, de behövde nya lokaler. Men behövde de sjönära utsikt och ett begynnande underskott på 4,7 miljoner? Ett underskott som blir det dubbla när skolan får helårseffekter på sina nya lokaler 2019. Detta skapar givetvis stora utmaningar från verksamheten. Utmaningar vi från Moderaterna påpekade när förslaget låg på bordet. S-styret röstade ingom förslaget trots protester men har inte heller tagit fram en lösning för skolan att kunna ha en fungerande verksamhet som inte enbart blir att jaga kronor för en ordning i ekonomin.

Nedan ser ni gymnasieskolornas resultatkrav för 2018. Här ser vi hur vissa skolor behöver gå med överskott för att kunna möta andras underskott. Vi ser dessutom hur -4 miljoner ännu ej är lösta ekonomiskt.

Skärmavbild 2018-02-24 kl. 10.39.26

Socialdemokraterna har väl aldrig varit kända för att ha fokus på ordning i ekonomin men trots ett gott samarbete i nämnden ser jag hur detta skapar utmaningar framöver som kommer bli svåra att lösa. Jag kan konstatera för att få ordning på ekonomin och skapa bättre förutsättningar för gymnasieskolorna att utveckla sin verksamhet behövs nytt ledarskap i staden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s