Inför Lex Janna för förskolan

Janna jobbar som förskollärare. En dag på jobbet var många kollegor sjuka och vikarierna var slut. Under dagen var Janna ensam med allt för många barn. Denna gång gick det bra. Ingen behövde gå på toaletten eller gjorde sig illa under den stund Janna var ensam vuxen i barngruppen. Men den dagen lämnade en klump i magen hos Janna. Det kändes inte bra trots att det gick bra. Hon började fundera och landade senare i att det behövs ett Lex system för förskolan. Likt det system som finns för exempelvis vården. Vid tillfällen där risk för att barn far illa eller där barn farit illa skulle med ett Lex-system i förskolan, rapporteras in för att komma upp till ytan. De ska inte ligga kvar som en klump i magen hos förskollärare som Janna. Istället ska det komma fram för att faktiskt leda till en förändring. En förbättring!

Tillslut kommer Janna i kontakt med en moderat, Viktoria, och detta leder sedan till en motion i Västerås om att införa en Lex Janna för förskolan. Denna skrivs om i Dagens samhälle på debattsidan. Denna motion ska vi debattera om någon gång under kvällens Kommunfullmäktige.

Lex Janna skulle kunna bli ett anmälningssystemet där vuxna inom förskolan anmäler när situationer uppstår där det finns risk för att barn far illa eller att barn farit illa. Idag finns tillbudsblanketter när olyckan väl varit framme och ett digitalt KIA system där rapporter sker ur ett medarbetarperspektiv. Det vi vill få fram med denna motion är att munkkaveln på våra pedagoger försvinner och att vi mer öppet kan prata om situationen på våra förskolor. Det är förvånansvärt vanligt att vi är för få vuxna på våra barn och att olyckor lätt sker. Eller där barn blir helt utan uppsikt för att en blöja eller kläder behöver bytas och man då blir ensam pedagog. Problemet är att de system som finns idag medför att tillbudet/situationen stannar hos förskollärarens närmsta chef.

Vi vill få upp detta till högsta nivå. I den bristande argumentationen till varför motionen ska avslås lyfter man att det idag finns olika system och att personalen går skyddsronder osv. Det tror jag att även vården gör och trots det har de ett Lex-system. De ser ändå behovet. Det gör även jag, Janna och moderaterna.

Nedan finns en länk till den radiointervju som gjordes med Janna och Viktoria. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6591354

Håll tummarna för bifall nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s