Moderaterna: Flashiga lokaler går före lärare

Blev idag publicerad på VLTs debattsidan med några av mina M-kollegor i UAN där vi ger svar till S-styret.
Svaret går att läsas här nedan:

Svar till Carin Lidman (S) med flera 16 november Centralt läge ger fler sökande elever

I en tidigare artikel problematiserar Irene Hagström (M) lokaliseringen av Wijkmanska på grund av den dyra hyra skolan har i och med dess centrala läge. Men det hon särskilt lyfter är just den lokalpolitik som vi moderater varit tveksamma till, såväl i nämnden som i övriga lägen. Den satsningen innebär att majoriteten satsar mer på dyra lokaler snarare än på lärare. Hon lyfte risken av att för mycket pengar låses fast i dyra hyreslokaler.

Fyra ledamöter ur utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden svarar Irene Hagström och väljer att fastna i just lokaliseringen av Wijkmanska. De påstår att vi i Moderaterna hycklar då vi stod bakom beslutet att lokalisera Wijkmanska i Skrapan och att vi nu kritiserar hyreskostnaderna.

Faktum är att det i nämnden lämnades ett särskilt yttrande i samband med beslutet, där vi tydligt problematiserade riskerna med vikande elevunderlag och risken att lokaler prioriteras före lärare. I kommunstyrelsen gjordes ett tilläggsyttrande tillsammans med övriga allianspartier, KD och C inkluderat, där vi ville uppmuntra att nämnden skulle ha beredskap för minskat elevantal på just ärendet gällande Wijkmanska.

Orsaken var att vi såg de risker som vi faktiskt kan se resultatet av idag. Flashiga lokaler riskerar att gå före undervisningskvalitet och andel lärare. Alltså precis det som Irene Hagström lyfter i sin debattartikel, men som majoriteten väljer att ducka för och vill få det att låta oproblematiskt med skolor i dyra lokaler.

Utvecklingspotentialen för Västerås alla gymnasieskolor är enorm. Men de måste fortsatt få rätta förutsättningar, både ekonomiska och politiska. Vi ser att det absolut är möjligt att driva skola med hög kvalité och hög attraktionskraft, utan att vara belagd i en centrumlokal.

Med det sagt ser vi att det framöver är av stor vikt att vi får kontroll på lokalkostnaderna, så att dessa inte skenar i ljuset av tidigare fattade beslut. Det viktigaste för Wijkmanska är inte det centrala läget, utan duktiga, engagerade lärare som har de bästa förutsättningar att bedriva en undervisning med hög kvalitet.

Caroline Högström (M)

andre vice ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Carl-Henrik Knutsson (M)

Ledamot i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Patrik Kalander (M)

Ersättare i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s