Intervju i VLT om utsattheten som politiker #defolkvalda

Var idag med i en artikel i VLT där jag blev intervjuad om vad man kan bli utsatt för i rollen som politiker. Uppdraget har jag på fritiden men det är inte alla som förstår att det här är min hobby. Det är inte alltid jag blir utsatt men jag har också lärt mig när jag kommer att bli det. Jag har fått höra en hel del taskiga saker genom åren och varit med om en hel del sjuka grejer. Blivit uppringd mitt i natten av någon extremvänster som ville önska mig lycka till att sova för ”vi är ett gäng som kommer ringa dig inatt” samma tillfälle fick jag och en kompis 160 sms var. Polisanmälan och nedlagd utredning. Jag har precis som många andra unga tjejer fått väldigt ovälkomna så kallade ”dicpics”. Raderar och går vidare med livet.

– Mycket beror på vad man skriver om. Nu kommer vi in i en valrörelse och då vill man vara lite mer synligare och då kommer det bli mer av sånt. Jag har sluppit hot i huvudsak om det inte är kopplat till något sexuellt. Det är lite så som många unga tjejer blir utsatta för.

http://www.vlt.se/vastmanland/vasteras/vasteraspolitiker-bland-de-varst-utsatta-for-hot-och-hat-det-har-varit-mycket-att-man-ar-en-moderat-hora

Jag har blivit spottat på och kallad för diverse otrevliga saker. Det är inte hela tiden, det är inte kring varje fråga man driver, men det är för ofta. I det långa perspektivet är detta ett hot mot demokratin. När vi väljer att inte lyfta vissa perspektiv offentligt för att det inte är värt skiten man får så är det ett problem. Det kan te sig lustigt i sammanhanget när människor lyfter att vi politiker är fega för att vi inte lyfter vissa saker. Men anledningen till att vi inte lyfter det är för den orimliga skiten man kan få.

IMG_5222

Som politiker är jag van vid att debattera. Jag är van vid att stöta och blöta argument. Jag är van vid att bli ifrågasatt. Det jag aldrig ska behöva bli van vid är hat, hot och våld. Jag ska inte vänja mig vid att få en bild på någons kön.

Den stora frågan är såklart vad vi gör åt detta? Vad är lösningen för en bättre samtalston på nätet och schysstare bemötande till politiker/tyckare man inte är överens om?

Jag tror en del i det hela är att börja med sig själv. Ställ frågan till er själva om ni någon gång gått över gränsen. Vi måste ge fler ungdomar bättre vuxna förebilder. Vi måste tydligare markera tidigt och faktiskt lära barn och ungdomar om vad som faktiskt är okej att göra på nätet.

Har ni fler idéer på hur vi kan motverka politikerföraktet och hat/hot/sexuella trakasserier mot politiker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s