Västerås fortsätter tappa i Bästa skolkommun 2017. #021pol

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 09.49.31Idag släpper lärarförbundet sin ranking, Bästa skolkommun 2017. Västerås fortsätter att tappa. Denna gång tappar vi 19 placeringar och hamnar nu på en skamfylld 259e plats av 290 kommuner. Sammantaget kan vi konstatera att majoriteten har misslyckats kapitalt med sin styrning av skola.

Man lovar vitt och brett men lyckas återigen inte leverera. Vi från moderaterna föreslog i vår budget 1000kr mer per elev i grundskolan. Detta för att vi såg behov av resurser som rektorer och skolorna själva skulle få styra över i större utsträckning.

Gällande just resurser tappar Västerås från det redan låga 258 till att numera vara bland de 20 sämsta med placeringen 272. Vi är bra på att leverera högskolebehörighet där vi är på plats 62, också gällande lärartäthet och andel utbildade lärare har vi klättrat i rankingen. Men vi är långt ifrån godkände på dessa områden. Vi tappar rejält gällande andelen som klarar godkänt i alla ämnen i årskurs 9. Bilden nedan visar rankingen vi har fått jämfört med andra kommuner. Ett av våra viktigaste uppdrag är att leverera utbildning till våra elever. De ska få sin chans och möjlighet och denna bild visar att vi faktiskt inte lyckas ge detta till alla våra elever.

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 09.50.22

Idag har vi kommunfullmäktige. Moderaterna kommer via mig att lämna in en fråga till Grundskolenämndens ordförande gällande denna ranking och det djupt problematiska i att vi inte lyckas jämfört med andra kommuner. Följande frågor kommer jag ställa till ordförande:

1. Varför fortsätter Västerås att tappa placeringar i denna ranking?

2. Vilka åtgärder kommer du att göra för att förbättra Västerås grundskolor så att vi i kommande rankingar har en placering att vara stolta över?

3. Med facit i hand har majoriteten i många fall lovat stora satsningar på skolan men levererat svagt i resultat. Vad tror du att detta beror på?

Skärmavbild 2017-10-05 kl. 09.50.08

 

Andra oroväckande delar som bör adresseras och där det finns interpellationer under dagens kommunfullmäktige som skulle kunna beröra detta är rankingen gällande friska lärare där vi tappar 35 placeringar. Våra lärare är alltså i högre grad hemma än i andra kommuner. Vi rankas dessutom väldigt lågt som avtalspart av den lokala fackavdelning som finns i Västerås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s