Förskolans dag

Idag firas förskolans dag och på förskolan jag jobbar på firade vi med ett Bamselopp som hela förskolan var med och sprang. Från liten till stor sprang de runt förskolan allt de kunde. Härlig stund helt enkelt.

Att fira förskolans dag har mycket handlat om att stoltsera och visa upp den goda verksamheten vi har och att vi här i Sverige faktiskt har en förskola för de allra flesta. Och förskolorna runt om i Västerås och övriga Sverige gör mycket som är bra!

Men på förskolans dag kan man också passa på att fundera på vilka förutsättningar vår förskola har idag. Vi kan också passa på att fundera på hur vi ser till att förskolan får möjlighet att utvecklas ytterligare.

Det finns en rad politiska strategier som bör utarbetas. Från politiskt håll bör man fundera på vad vi ska ha förskolan till och sedan fördela pengar och bemanna därefter. Riktlinjer för vissa delar av arbetet bör fastställa. Antingen genom facklig samverkan mellan fack och arbetsgivare. Eller på uppdragsgivarens nivå – alltså en politisk nivå.

Några av de utmaningar jag har stött på som inte nödvändigtvis kan lösas genom politiska beslut men likväl är utmaningar listas här nedan:

1. Barngruppernas storlek i relation till antalet pedagoger och deras erfarenhet/utbildningsnivå.

2. Chefernas möjlighet att faktiskt vara chef och deras möjlighet att leda det pedagogiska utvecklingsarbetet.

3. Pedagogernas möjlighet till planeringstid/reflektionstid både enskilt och i grupp.

4. Barns långa dagar i förskolan, brist på sammanhållen semester och tuffare vardag.

Om de första tre punkterna löser sig på ett bättre sätt vet jag att vår förskola skulle bli ännu bättre.

En reaktion till “Förskolans dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s