Kommunfullmäktige eftermiddag/kväll

IMG_3338 Kvällen spenderas på kommunfullmäktige där besluten och debatten går högt och lågt.

Vi har tagit historiska beslut som både är positiva och negativa. Det ena handlade om en exploatering som innebär att företaget Amazon etablerar sig här i Västerås. Bra för Västerås!

Vi tog tyvärr också beslutet att inte ge flygplatsbolagets styrelse ansvarsfrihet. Det händer inte ofta och är såklart mycket allvarligt. Både för flygplatsen i stort och såklart för de styrelsemedlemmarna som inte får ansvarsfrihet.

För moderaternas del var det ett aktivt fullmäktige där vi hade tre motioner som behandlades. Första motionen som behandlades handlade om Social Impact Bonds som syftar till att motverka hemlösheten. Länk till motionen och handlingen här: http://www.vasteras.se/download/

Den andra motionen innebar att vi ville införa så kallat flexibelt nattstopp som är en trygghetsåtgärd där resenärer kan be om att bussan stannar mellan hållplatser under nattetid och släpper av den resenär som bett om möjligheten. Såklart ska bussen enbart stanna på trafiksäkra platser. Länk till motionen: http://www.vasteras.se/download/. I denna debatt gick jag även upp och försökte övertyga S-styret att rösta bifall på motionen. I huvudsak var min tes att var tredje kvinna känner sig otrygg och att detta skulle kunna vara ett av flera sätt att stävja otryggheten.

Den tredje motionen handlade om jämställdhet och mänskliga rättigheter. Där vi ville se till att nyanlända skulle få utbildning kring mänskliga rättigheter, barnkonventionen, jämställdhet osv. Länk: http://www.vasteras.se/download/

Sedan inleddes den särskilt debatt-intensiva delen av kvällen med interpellationsdebatt. Dock hann vi inte mer än en interpellation om lärarnas löner. Väldigt intressant och lång debatt. I stora delar handlar den om både det löfte man gjort till facken om 3% som man sedan ändrar till 2,6%. Men också om andra jämförelsebara kommuner och deras löneläge. Vi har utmaningar här. Som så många andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s