Moderaternas nya utspel kring förskola börjar i fel ände.

Moderaternas släpper i Almedalen nya förslag som rör förskola. Nedan följer två citat från en artikel där Moderaterna nationellt presenterade sina förslag om utökad förskola för bidragsberoende familjer. Citaten nedanför visar hur man på något sätt lyckas både ha rätt och så himla fel. De vill ändra rätten till tid i förskola för barn till bidragsberoende föräldrar från 15 h till 30 h i veckan.

– Små barn ska inte vara hemma med sina föräldrar som inte talar svenska, de ska in i svensk förskola, säger Ulf Kristersson (M).

http://www.dn.se/nyheter/sverige/moderaterna-mer-forskola-till-bidragsberoende-familjer/

 

 

– Det är ingen skyldighet att ha barnen på förskola, men vi kommer att förvänta oss av vuxna som kan arbeta att de på alla sätt står till arbetsmarknadens förfogande. Det tar mycket tid i anspråk och då måste barnen vara i förskolan för att klara sig.

I det översta citatet visar de hur fel de har. De börjar i helt fel ände. Det gör mig näst intill omåttlig irriterad, det synsättet. Både på barnen, förskolan och deras föräldrar. Det är alltid föräldrarnas barn. Även när föräldrarna inte kan prata svenska.

I det andra citatet kommer det fram vad det är man kanske (förhoppningsvis) egentligen menar. Att man inte längre ska vara bidragsberoende och bara gå hemma utan att det kommer finnas aktivitetskrav och liknande som helt enkelt utökar behovet av förskola. Men i min värld (som visserligen är väldigt färgad av min vardag som förskollärare) så är detta självreglerande. Vi behöver inte kläcka ur oss citat som blir djupt problematiska i synen på familjer och barn och vi behöver inte utökad rätten till förskola för de som faktiskt är hemma. För jag är övertygad om att barnen har det bäst hemma, inte på förskola. Finns det särskilda behov av förskola beroende på hemförhållande eller språk kan man absolut behöva utökad tid men detta gäller långt ifrån alla och det bör man ansöka om i särskild ordning. Förslaget som aktivitet vid bidragsberoende blir självreglerande då barnet behöver ha tid på förskolan när föräldrarna inte är hemma. Så gör vi idag också.

Nej, börja om. Blanda inte in generell utökning av tiden i förskola á la Socialdemokraterna i Stockholm. Det är populistiskt och dessutom blir det som vanligt ett slag i tomma luften när vi har en förskola som är organiserad som den är i dag. Där varken personalen eller lokalerna räcker till med dagens rättigheter. I ett tidigare blogginlägg har jag gett min syn på hur vi skulle kunna skapa en förskola som bättre kan fokusera på sitt pedagogiska uppdrag och inte vara enbart en plats där det inte finns tid för annat än enbart omsorg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s