Kommunfullmäktige och dess debatter. #021pol

Under eftermiddagen har vi debatterat en hel del på kommunfullmäktige. Mest provocerande var nog den motion från FP där man vill att kommunstyrelse ska vidta åtgärder för att säkerställa jämställd representation i kommunala bolagsstyrelser. Vi från Moderaterna yrkade avslag. Det svåra med dessa typer av motioner att det är lätt att bli populistisk och lätt att försöka klistra ”anti jämställdhet” på oss som inte tycker detta förslag var bra. En sammanfattning av våra motargument.

  1. Det fanns stora frågetecken kring vilka åtgärder KS ska, kan och får vidta.
  2. Med dagens system är det politiska partier som nominerar. Vi anser det odemokratiskt om KS på något sätt ska inskränka det.
  3. Stora risker finns i detta där KS och andra partier försöker påverka vilka som nomineras och försöker bli av med personer och då använda jämställdhet som argument.
  4. Jämställdhet är inte 50/50 utan  lika förutsättningar och att inte dömas efter kön. Denna motion skulle leda till det motsatta, könet går före kompetens.
  5. Märkligt att det bara är kommunala bolagsstyrelser som påverkas av detta förslag och inte alla nämnder. Värderas de högre av övriga partier?
  6. Det är upp till partierna att jobba med sin representation. Inte KS. Det är väljarna som har gett partierna förtroende.

 
Såg möjligtvis lite arg ut i talarstolen men var väldigt frustrerad.

En annan spännande diskussion handlade om Rönnbyskolans högstadies framtid där S-styret tyvärred Centern i spetsen inte klarade av att ge besked i frågan om vad de vill. Anmärkningsvärt och tråkigt att C eventuellt backat från dess tidigare beslut att inte lägga ner högstadiet. Eventuellt eftersom inga besked ges. Beslut ska tydligen fattas på nästa nämnd men ingen vet hur förslaget ser ut. Vi andra kan väl bara hoppas.

Snart är fikarasten slut och jag måste hinna med kaffe. Blir nog som vanligt sent ikväll. Följ mig livetwittra på @chogstrom. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s