Våldet har ingen plats i vårt samhälle.

Jag vet inte hur ni känner men de senaste dagarnas upplopp/våldsamhet/galenskap gör mig fruktansvärt förbannad. Förbannad för att attackerna på vår blåljuspersonal är en attack mot vår välfärd och vårt gemensamma samhälle. En attack på vad vi har kommit överens om tillsammans, i den demokrati vi valt att leva i.

Den här typen av agerande måste få konsekvenser. Hårda straff för att ge sig på blåljuspersonal och försöka hindra grunden i vår demokrati, att även idioter får yttra sina idiotiska åsikter. Högljudda motdemonstrationer är rätt, våldsamt upplopp är fel. Det är dessutom uppenbart att våldet särskilt riktas mot de som har till uppgift att skydda oss. Våldet är riktat mot poliser, brandmän och vårdpersonal som har till uppgift att vara en del av vårt yttersta skyddsnät.

Bilderna och rapporteringarna från Norrköping, Linköping, Örebro och nu också Landskrona, Malmö och flera andra platser runt om i Sverige visar bilder av blod, brand och stenar som kastas. Det är inte mitt trygga samhälle. Det är inte det samhälle som jag vill att mina barn ska växa upp i.

Vad kan vi då göra?

Det är uppenbart att vi behöver en kombination av flera åtgärder. Långsiktiga förebyggande åtgärder så som en fungerande och trygg skola där alla elever går ut med godkända betyg och når sin fulla positiva potential. Åtgärder som bryter utanförskapet och säkerställer att det inte går i arv till kommande genrationer. Bidragstak, bättre SFI och krav på heltidsaktivering för att motivera och skapa förutsättningar så att människor väljer arbete före bidrag och inte fastnar i ett långvarigt bidragsberoende.

Men det krävs även mer akuta åtgärder. Rejält skärpta straff på att utöva våld mot blåljuspersonal, ta bort straffrabatterna på grova brott och utvisningspröva alla brott med fängelse i straffskalan och verkställ därefter utvisningarna. Skärp straffen för brott mot barn och motverka hederskulturen på alla sätt vi kan, synsättet och kulturen går i arv om vi inte med samhällets insatser stoppar det. Bland annat genom utbildning och samhällsinformation men också med rättsväsendets fulla kraft. Inget barn ska växa upp under hedersförtryck.

Ge poliser inte bara långsiktigt bättre arbetsvillkor så att fler vill bli poliser utan säkerställ att de har de resurser som krävs för att kunna säkra alla områden runt om i Sverige. Det är oacceptabelt att våldsverkare idag närmast äger områden där samhällets insatser hamnar på reträtt.

Bilder från artiklar i SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s