Inför aktivt skolval i Västerås! #021pol

Under gårdagens kommunfullmäktige behandlades min motion om aktivt skolval. Detta genererade bland annat en artikel i VLT som läses här. Motionen handlar om att införa ett system som gör att fler föräldrar aktivt väljer skola åt sina barn. Liknande system finns i en rad andra kommuner.

Förslaget är att Västerås Stad inför ett system med aktivt skolval där samtliga elever i kommunen behöver göra ett aktivt val av grundskola, oavsett om det gäller kommunal eller fristående huvudman. Syftet är att skapa ett system där föräldrar i större utsträckning engagerar sig i valet av skola. Under debatten var det någon som lyfte frågan vad som händer med familjer som inte väljer. Det kan vara en rad olika saker som behöver ske. Vissa familjer kanske har missat i informationen eller andra har sociala svårigheter som gör att de behöver annat stöd.

Helsingborg gör det, Nacka gör det, Botkyrka gör det, Täby gör det, till och med Malmö inför det. För att de ser behovet av att aktivt välja skola.

Med det här förslaget hoppas vi på att fler föräldrar tar ställning för vilken skola deras barn ska gå i. Detta förslag möjliggör också för mer blandning på våra skolor och stärker föräldrarna.

Men det motverkar också det som vi sett på enstaka skolor där majoriteten av elevunderlaget väljer bort/väljer till annat men där de som inte gör ett aktivt val blir kvar på en skola som många bedömer inte håller måttet. Med aktivt skolval kan vi hjälpa föräldrarna att ha ett engagemang kring barnets skolgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s