Bättre sent än aldrig, årsplan 2017

Tiden går fort ibland och efter ett par intensiva dagar på både jobbet som förskollärare och i rollen som fritidspolitiker är det dags för ett inlägg om det senaste sammanträde i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Tillsammans med Liberalerna hade vi från Moderaterna en rad yrkanden och frågor gällande både lokalinvesteringar, årsplan 2017 och om vår nya gymnasieskola Langelska.

I stora delar var årsplanen för 2017 bra. Tidigare års yrkanden och reservationer verkar ha gett resultat och det är ett betydligt bättre beslutsunderlag vi hade framför oss. Från förvaltningens sida har de blivit bättre på att förtydliga, analysera och konkretisera de budgetavvgäningar vi gör i dokumentet.

Det stora yrkandet handlade om den programprislista som tas i nämden i samband med årsplanen. På grund av bristande analys och från vår sida en fördelning som inte är acceptabel valde vi att yrka på återremiss av ärendet. Här har ni länk till vårt yrkande.

Man gör en del stora förändringar som vi är kritiska till. Några av de program som idag har högst pris jämfört med jämförbara kommuner ska få ännu högre pris. Vi anser att man från nämndens sida behöver fundera ett varv till gällande vad vi lägger pengarna på och varför. Det kan inte vara rimligt att några program får stora prisökningar på grund av dåliga lokalinvesteringar. Ett exempel där detta blir särskilt tydligt är investeringen på Tranellska gymnasiet. Den investeringen leder till att en av våra kommunala gymnasieskolor omöjligt kan nå en budget i balans på givna programpriser utan behöver kraftiga ökningar och samtidigt måste kraftigt öka sitt elevantal. En osäker investering vi nu ser konsekvenserna av.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s