Budget KF

Här sitter jag sedan kl 8.00 i Västerås Kommunfullmäktige och lyssnar på budgetdebatten. Har vid två tillfällen varit uppe i debatten angående de rödgrönas förslag om att uppdra åt BaUn och UAN att utreda behovet av mer utbildning för personalen i genuspedagogik.

Vi har yrkat avslag till den punkten av olika anledningar. Dels lägger vi på mer administrativa uppgifter på lärare. Och så är det godtyckligt och ensidigt att enbart förorda en typ av pedagogik och i det här fallet genuspedagogik. Framförallt från kommunfullmäktiges håll. Om en rektor eller förskolechef vill utbilda sin personal ytterligare kan den personen göra det.

Någon som inte varit uppe i debatten är den lilla detaljen hur detta skall undersökas. De rödgröna har i båda de pedagogiska nämnderna lämnat in initiativ om att försöka minska lärarnas administrativa börda men om de nu skall utreda behovet av utbildning finns det några sätt att göra det på. Antingen måste det ske via enkäter eller liknande (administrativt) eller så måste våra tjänstemän åka ut till varje enskild enhet och göra observationer/undersökningar/intervjuer. Inget alternativ är helt utan att öka den administrativa bördan och de extra uppgifter som lärare står med.

Inte helt okomplicerat och fokus i BaUN och UAN bör vara på kunskapsmålen istället för mer utbildning i genuspedagogik.

Om budget KF låter spännande finns det hela så klart att följa live på nätet (www.vasteras.se).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s