Jag blir oerhört provocerad av skolminsterns okunnighet.

http://www.dn.se/sthlm/skolministern-sagar-projekt-med-surfplatta

En tidningsartikel fick mig att tappa fokus totalt. En artikel där skolminsitern kritiserar det en del kommuner gjort med att införa läsplattor/datorer i de tidigare åldrarna. Han kritiserar att de har valt att använda sig av den pedagogiska idén att skriva sig till läsning. Utvecklas av Arne Tragetone, en forskare. IKT är ett känt arbetssätt som flera forskare har stött och vidarutvecklat.

Men detta fick Skolministern att gå i taket. I artikel kläcker han ur sig en hel del kommentarer kring att använda sig av tekniken skriva sig till läsning. Bland annat den här nedan:

”– Eleverna behöver lära sig att läsa långa texter och böcker. Det är ett problem att yngre generationer läser mindre och kortare texter. De lär sig ett slags sms-språk och det kommer att tunna ut det svenska språket.” från skolministern i artikeln.

Det är uppenbart att karln inte har läst eller har någon som helst aning om vad arbetssättet att skriva sig till läsning innebär. För om han hade kollat upp vad det faktiskt innebar hade han förstått att det leder till att barnen tidigare skriver länge texter. De lär sig skrivsystemet tidigare, de tappar inte självförtroendet och det de ser i huvudet kommer ut på datorskärmen.

För anledningen till att det här arbetssättet har utvecklats har att göra med den lilla detaljen att barn inte har färdigutvecklat sin finmotorik och att det barnen ser i huvudet när de ska skriva bokstäver inte kommer ut på pappret. Att det blir en otrolig utmaning när de inte kan greppa pennan och de facto skriva bokstäver. En dator gör att de inte hindras av finmotoriken. Men missförstå inte, de behöver fortfarande träna finmotoriken för att sedan när den är färdigutvecklad kan de skriva längre texter för hand.

Men det som gör mig så förbannad är hur han, en skolminister, sågar ett projekt han uppenbarligen inte har en aning om. Hur han försöker ta sig in i klassrummen och peta på saker han uppenbarligen inte har en aning om. Hur han med sin magkänsla så gärna vill skrota år av forskning.

Nej, den där mannen har jag just nu inte mycket till övers för.

En reaktion till “Jag blir oerhört provocerad av skolminsterns okunnighet.

  1. Läste er artikel i SvD och kunde hitta följande rad :

    ”När mer kunskap finns på internet än i skolböckerna ska mobiltelefoner och iPads in i klassrummet snarare än ut ur det.”

    Läsplattor är inte lika med en produkt från det företag som redovisade en vinst á $13 Miljarder på troende konsumenter. En fritt tänkande människa bör kunna ta hänsyn till annat än ett äpple är på alla produker man köper när det gäller teknik. Men jag utgår från att du tillhör den kategorin så du kan nog inte förstå vad jag menar. Men det är bra att våra skattemedel såsom barnbidrag går till Tim Cooks bonus. Man måste ju göra som alla andra – eller som tror att alla andra gör.

    Dessutom visar den pågående serien om svenska skolan att resultaten är av sådan natur att jämnåriga från Kina och Indien sopar mattan med alla elever som går ut skolan här – oavsett vilka betyg man har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s