KF mellan kl 16-23

Sitter inne i Västerås Stadshus på fullmäktige och har diskuterat allt ifrån parkering till lärarnas löner,

Huruvida vi skulle öppna upp en 30m gata för biltrafik var en debatt som tog 3h och nu kommer vi nog spendera sista timmen med att diskutera lärarlöner. Ett ständigt intressant och viktigt samtalsämne.

Intressant diskussion, framförallt att höra den ledande vänsterpartisten i princip stå och förtydliga hur politiker skall bestämma mindre och rektorerna mer angående lärarlönerna. Det kliar lite i fingrarna att gå upp efter att ha hört flera gånger hur få det är som söker och hur oattraktivt detta läraryrke är. Men inser att kvart i elva är det få saker som kommer vara vettigt och göra någon större påverkan på världen.

Skriver istället detta blogginlägg som kanske kan påverka mer.

Individuell lönesättning. Lönespridning. Bra lärare skall ha bra löner. Det är inte heller vi politiker som skall bestämma vad en ensam lärare skall ha för lön. Tror rektorer är bättre på det. Men det är viktigt vilka signaler vi sänder. Det är viktigt att vi förtydligar vad vi vill satsa på. De lärarlönesatsningar vi gjort de senaste åren är rätt och viktiga. Särskilda satsningar som har haft till uppgift att gå till de bästa lärarna och nu också förskollärarna för att öka lönespridningen är viktiga. De har betydelse.

Sen i diskussionen som också verkar komma upp i KF utan att egentligen ha med interpellationen att göra är hur vi skall få fler att söka till lärare. Det är inte enbart lönen. Det är jobbet som lockar. Men då måste även den generella attityden vara positiv. Man skall bli erkänd och få en klapp på axeln. Inte möta fördomar och skitsnack. Det skall även handla om undervisning och lärande. Det vi faktiskt utbildar oss till.

Snart dags för avslut och sängen. Haveri på hög nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s