Återvänder till Sovjet.

Västerås Kommunfullmäktige 2011-12-01

Under ett ärende gällande vårdnadsbidraget yrkade Västeråsalliansen för andra gången en återremiss då vi inte ansåg att våra frågor blivit besvarade. Varpå efter en kort debatt tar KF-ordf (S) till orda och förklarar att hon kommer vägra oss återremiss med hänvisning till: KL.45 § Ordföranden skall vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget innebär att ett nytt ärende väcks. Ordföranden får vägra att lägga fram ett förslag till beslut, om ordföranden anser att förslaget skulle leda till ett beslut som strider mot lag eller annan författning. Det hon inte nämnde var att: Fullmäktige får dock besluta att förslaget ändå skall läggas fram Ordningsfrågor ställs och många hänvisar till att Fullmäktige har sista ordet i frågan.

Det är en hätsk stämning och Alliansföreträdare hävdar att hon inte kan göra så då det ex. är andra gången då remissen begärs med samma formulering. Plötsligt under diskussionen så klubbar ordförande och säger då att allt är klart och remiss inte får ställas. Borliga företrädare reser sig upp och tänker lämna salen. KF adjungeras och gruppledarna samlas för att diskutera.

Efter 40 min så återupptas förhandlingarna. Ordningsfrågorna fortsätter och hävdar att det inte är förenligt i lag. KF- ordförande med stöd av chefsjurist hävdar att KF-ordf kan vägra att ställa frågan under proposition. Det enda lilla problemet är att det är en majoritet av ledamöterna i KF som inte riktigt höll med henne.

Hon hävdar att hennes spontan-klubbning gäller varpå gruppledaren för Moderaterna Elisabeth Unell då yrkar avslag till förslaget till beslut. Någon KF-ordf hävdar att hon i sin klubbning även menade. Hon redogör också att det enbart finns ett förslag till beslut och inget avslagsyrkande får läggas.

Det utbrister högljudda protester och de borliga företrädare lämnar salen. Tips är att se det hela i repris på Västerås hemsida. Det hela var helt galet. Kaos. Jag är fortfarande skakis och chockad över vad som faktiskt hände. En socialdemokrat ställde sig över Västerås Kommunfullmäktige. Hon hävde att det enbart får finnas ett förslag till beslut i det här.

En ganska kort och rörig redogörelse för vad som hände under kvällen. Nu diskuteras vilka åtgärder som skall tas.

2 reaktioner till “Återvänder till Sovjet.

  1. Well, bara att överklaga beslutet till förvaltningsrätten, då. Verkar ju vara rätt uppenbart att det inte är fattat i laga ordning.

  2. Min gissning är att S vill köra igenom förslaget innan det hinner behandlas i förvaltningsrätten. Det finns nämligen inga sanktioner mot att kommunpolitiker bryter mot kommunallagen vilket gör att ingen i S personligen riskerar någonting.

    Resultatet av det blir att det blir mycket svårare för majoriteten att återinföra vårdnadsbidraget. Som jag förstod det så kontrollerar dock Alliansen kommunstyrelsen och då kan de ju helt enkelt vägra att genomföra förslaget. Åtminstone tills de får en dom från förvaltningsrätten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s